Guerciotti var stort i Danmark i 80, 90’erne, hvor blandt andet Brian Holm og verdensmesteren Henrik Djernis kørte på det italienske cykelmærke. Nu vil en ny distributør bygge Guerciotti brandet op igen i Norden.

Året er 1964 i det centrale Milano via Petrella. Italo Guerciotti har netop åbnet et 20 kvadratmeter stort cykelværksted sammen med sin yngre bror Paolo. Italo Guerciotti var på daværende tidspunkt en legende indenfor italiensk cyklecross, en legende fra en tid, hvor de sportslige egenskaber var vigtigere end alverdens teknologi.

Paolo var selv en ung cyklecross mester. Italo havde trænet sin mindre bror længe før åbningen af deres fælles værksted. Paolo startede sin karriere i cyklecross i 1961, kort før de to brødre fik ideen til at starte deres lille værksted.

Broderskabet skabte grobunden for Guerciotti brandet. Deres succes blev forankret via deres passion til cykelsporten. I 1975 åbnede brødrene endnu en butik i corso Buenos Aires samt en butik i via Tamagno.

Guerciotti brandet voksede i takt med Paolos sportslige bedrifter. Paolo deltog i VM i cyklecross i 1979.

1975 og frem til start 80’erne var Guerciotti brødrenes velmagtstid. Brødrene begyndte at eksportere deres landevejscykler ud af Europa og til USA. Faktisk blev USA Guerciottis absolut største marked og Guerciotti var på daværende tidspunkt et af de største brands indenfor landevejscykler på amerikansk grund.

Den store eksportsucces skyldes især at Guerciotti i 1976 for første gang deltog i de store landevejsløb. Han vandt hele fem etaper i Giro d’Italia i 1979 og Guerciotti blev kørt af de største cykelhold dengang, blandt andre vandt Giovanni Battaglin adskillige løb på Guerciotti.

Djernis fik Guerciotti på landkortet i Norden
Paolo blev selv kaptajn på et af Guerciottis sponsorerede tophold, men vi skal frem til 80’erne, før Guerciotti for alvor sætter sit danske præg i norden.

I 1985 deltager en ung Brian Holm til VM i landevejscykling. Brian Holm startede sin professionelle karriere på Guerciotti og var sponsoreret af brødrene Guerciotti. I 1985 blev det til en fjerdeplads ved amatør VM, sammen med de andre danske ”Montello helte”, Jesper Skibby, Johnny Weltz (der vandt sølv), Alex Pedersen, Søren Lilholt og Per Pedersen. Guerciotti øgede eksporten til Danmark.

Guerciotti brødrenes helt store passion var dengang cyklecross. En lille dansker havde gjort opmærksom på sig selv, og i 90’erne tegnede Guerciotti aftale med Henrik Djernis, som i 1993 vandt VM i cyklecross på Guerciotti crosscykel foran næsen på storfavoritten Daniele Pontoni, der på hjemmebane var storfavorit.

Som Henrik Djernis selv har berettet, så var der den dag kun én italiener, der jublede over den danske sejr… Paolo Guerciotti.

Men tiden for cross blev stærkt udfordret op gennem 90’erne. Udfordret af en trend, mountainbike. Flere discipliner opstod indenfor mountainbiking, og privatkunderne skifter deres crosscykler ud med amerikanske mountainbikes. 90’erne byder ellers på endnu flere mesterskaber til Guerciotti i cross-disciplinen.

Efter 2000 lægger Guerciotti en skarp plan for fremtiden. Guerciotti vil igen i toppen af international cykelsport både indenfor cross og på landevej.

Guerciotti tegner aftaler med flere hold de efterfølgende 20 år, men i 2019 tegner Guerciotti aftale med Team Bardiani CSF. I 2021 tegner Guerciotti, sammen med URSUS, med Caja Rural der nu fast inventar ved Giro d’Italia, Vuelta Espana og måske Le Tour i 2022.

Team Caja Rural (Giro d’ Italia/Vuelta Espana 2021)

Italo og Paolo Guerciotti 1964

Paulo Guerciotti 1979

Brian Holm (til højre) VM 1985

Henrik Djernis 1995